Hyundai Motor Company a lansat un sistem de evaluare a designului cu ajutorul realitatii virtuale (VR), cu scopul de a imbunatati procesul de dezvoltare a vehiculelor.
Tehnologia foloseste mai multe aplicatii de dezvoltare, care permit echipelor de designeri si ingineri sa lucreze simultan la dezvoltarea unui autovehicul, contribuind astfel la cresterea calitatii produsului final. Prin implementarea totala a proceselor care au la baza tehnologia VR in cadrul fazelor de cercetare, dezvoltare si pre-productie, se anticipeaza o reducere cu 20% a timpului necesar pentru dezvoltare a unui vehicul si o scadere cu 15% a costurilor anuale de dezvoltare.
„Implementarea acestui proces va contribui la cresterea calitatii si a profitabilitatii, dar si a investiilor in cercetare si dezvoltare, pentru a ne asigura competitivitatea in ceea ce priveste mobilitatea din viitor”, a declarat Albert Biermann, director de cercetare si dezvoltare in cadrul diviziei de dezvoltare a Hyundai Motor Group.
20 de utilizatori simultan
Cu ajutorul headset-urilor VR, designerii si inginerii vor putea dezvolta simulari virtuale cu ajutorul a 36 de senzori de monitorizare, care detecteaza miscarile si locatia fiecaruia dintre utilizatori. Astfel, acestia pot participa la dezvoltarea proiectului in timp real. Noul sistem de evaluare permite conectarea simultana a 20 de utilizatori in acelasi timp, din mai multe departamente.
Prin urmare, aceasta tehnologie de ultima ora permite designerilor sa analizeze o serie de concepte inca din prima faza a procesului de dezvoltare. Sistemul simuleaza elemente de design interior si exterior, lumini, culori, materiale si chiar elemente ale mediului inconjurator, iar designerii pot concepe noile modele in functie de toti acesti parametri.
Hyundai a folosit pentru prima oara acest sistem la dezvoltarea modelului HDC-6 NEPTUNE Concept Class 8, un camion de mare tonaj prezentat anul acesta, in octombrie, la Salonul de Vehicule Comerciale din America de Nord.
In plus, Hyundai are in plan dezvoltarea capacitatii sistemului, pentru a permite colaborarea virtuala in timp real intre toate centrele de design ale marcii aflate in Europa, America, China si India, impreuna cu un proces de dezvoltare virtuala, prin implementarea realitatii augmentate (AR) si a altor tehnologii de ultima ora cu scopul de a eficientiza productia.
Verificarea cu ajutorul realitatii virtuale (VR) a calitatii designului
In martie 2019 au fost puse bazele unui nou sistem de verificare a calitatii designului, utilizand realitatea virtuala si colectand datele tri-dimensionale din CAD (Computer Aided Design) in timpul procesului de dezvoltare. Sistemul de verificare a calitatii designului este capabil sa ofere o acuratete de 100%, comparativ cu tehnologiile digitale anterioare, care erau limitate la o analiza 2D si care nu permiteau o evaluare atat de detaliata a tuturor indicilor de performanta.
Procesul de verificare a calitatii designului cu ajutorul realitatii virtuale are un potential imens si pentru dezvoltarea tehnologiilor de siguranta. Vehiculul va putea fi testat in situatii si medii diferite, precum autostrazi, drumuri nationale, drumuri montane, tuneluri sau conditii meteo diverse.
Tehnologiile bazate pe VR vor fi introduse si pe liniile de productie si asamblare, pentru a crea un mediu de lucru mai sigur, eficient si ergonomic.
Procesele de dezvoltare virtuala vor fi introduse si in departamentele de planificare si productie, obiectivul fiind de a produce vehicule de calitate, pentru a raspunde dorintelor si nevoilor clientilor.
In prima faza modelele virtuale vor fi create folosind date din sistemul de R&D si analizand cererea pietei. Modelul va fi apoi verificat virtual in functie de toate obiectivele de performanta, avand la baza solicitarile clientilor.
Daca pana acum procesul de verificare a calitatii demara in momentul productiei unui vehicul de test, acum acesta poate fi facut virtual inca din fazele de pre-productie, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii.
Noile tehnologii vor fi aplicate si in dezvoltarea de solutii care sa corespunda cerintelor mobilitatii din viitor, precum condusul autonom.